Sorunlarınızı, size sorun olmadan çözelim…

BLOG SAYFAMIZ

ANONİM ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu
İstanbul Barosu Başkanlığı anonim şirketlere avukat bulundurup bulundurmadıklarına dair bildirim yapmaları için yazı göndermiştir. Bu yazı ile birlikte avukat bulundurmayan ya da sözleşmeli olarak anlaştıkları avukat yok ise haklarında suç duyurunda bulunulacağı ve yasal işlemlerin başlayacağı bildirilmiştir.
İstanbul Barosu Başkanlığı’nın ilgili anonim şirketlere gönderdiği yazı şöyledir.
İstanbul Barosu Başkanlığı tarafından Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinde yer alan sözleşmeli avukat bulundurulmasına ilişkin düzenlemenin uygulanması için çalışma başlatıldı.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3. maddesine göre; Türk Ticaret Kanununun da ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.
Yine Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin "Sözleşme yapılması ve sözleşmede bulunması gereken hükümler" başlıklı 73/A maddesindesürekli avukatlık hizmeti içeren çalışma şekillerinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne uygun, yazılı sürekli avukatlık hizmetleri sözleşmesi düzenlenmesinin ve bu sözleşmenin bir nüshasının da sözleşmenin tarafı olan avukat tarafından kayıtlı olduğu baroya verilmesinin zorunlu olduğu ve "Kanuna uygun davranmayan tüzel kişiler ve yıllık rapor" başlıklı 73/C maddesinde de 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35.  maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı davranan tüzel kişiler hakkında merkezlerinin bulunduğu yer barosu tarafından suç duyurusunda bulunulacağı düzenlenmiştir.
Yasa koyucu, belirtilen Anonim şirketler için önem arz eden bu hususun takibi ve uygulanabilirliğini sağlamak açısından bu düzenlemeye aykırı davranışı suç saymış ve idari para cezası uygulanacağını hükme bağlamıştır. 
Bu hükümlere aykırı davranan kuruluşlara, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinin 3. Fıkrası gereği Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.
2017 yılı için belirlenen iş bu aylık brüt ücret miktarı 1.777,50- TL olup, sözleşmeli avukat tayin edilmeyen her ay için iki aylık brüt asgari tutarı olan 3.555,00-TL üzerinden işlem yapılacaktır.
Yukarıda yer verilen yasa hükmü gereğince, şirket de sözleşmeli avukat bulundurup bulundurmadığınız hususunda bilgi vermenizi, bulunduruyor iseniz 2016-2017 yılına ait Avukatlık Sözleşmesi ve ilgili ücret ödemelerini gösteren serbest meslek makbuzu ödeme belgesi örneğini, eğer avukatınız sigortalı çalışan ise 2017 yılına ait maaş bordroları örneğini tebliğden itibaren 10 gün içinde Başkanlığımıza göndermenizi, cevap vermemeniz ve gerekli belgeleri sunmadığınız takdirde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na aykırı davrandığınızın kabulü ile şirketiniz hakkında Cumhuriyet Savcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulacağını ve yasal işlemlere başlanacağını bilgilerinize rica ederiz.
Görüldüğü üzere Başkanlığın göndermiş olduğu yazı çok açıktır. Avukatlık kanununa göre belirli bir sermaye üstü olan şirketlerin ya bünyelerinde sigortalı olarak avukat bulundurmaları ya da bir avukat ile sözleşmeli olarak anlaşmış olmaları gerekmektedir. Kanuna açık bir şekilde uymayanların hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca idari para cezasına da hükmolucaktır. Bu bağlamda, sözleşmeli avukat bulundurmayan anonim şirketlere şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Savcısı tarafından verilecek idari para cezası, 2017 döneminde her ay için iki aylık brüt asgari tutar 3.555,00-TL olarak uygulanacaktır. Bu nedenle anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Yoksa denetime tabi olup yüklü miktarda idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Zaten sermaye bakımından bakacak olursak öyle bir anonim şirketin avukatla çalışması kendi çıkarları da doğrultusunda olacaktır.
 
17.4.2019
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Adınız Soyadınız :
Mail Adresiniz :
Web Siteniz (varsa) :
Yorumunuz :
Diğer Şirketler Ve Ticaret Hukuku Blog Başlıkları

Faaliyetlerimizden ve Gelişmelerden Siz de Haberdar Olun!

Copyright © Yenici Hukuk Bürosu. Tüm Hakları Saklıdır.

hukuk,ceza hukuku,avukat,ceza,suç,spor hukuku,istanbul,ceza avukatı,istanbulda avukat