Sorunlarınızı, size sorun olmadan çözelim…

BLOG SAYFAMIZ

ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

Geçmişten günümüze insanlar yaşamları boyunca canını/malını tehdit eden farklı tehlikelere maruz kalmaktadır. Bu tehlikelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği veya ne zaman, ne şekilde meydana geleceği belli olmamakla birlikte tehlikenin gerçekleşmesi halinde insanların ekonomik ihtiyaç içine düşmekte oldukları kesindir.
 
TÜİK’ e göre; ülkemiz karayolu ağında 2010 yılında 1 milyon 106 bin 201, 2011 yılında 1 milyon 288 bin 928, 2012 yılında 1 milyon 296 bin 634, 2013 yılında 1 milyon 207 bin 354, 2014 yılında 1 milyon 199 bin 010, 2015 yılında ise 1 milyon 313 bin 359 adet trafik kazası meydana gelmiştir.
 
2015 yılında meydana gelen kazaların 1 milyon 130 bin 348 adedi maddi hasarlı, 183 bin 11 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Ölümlü yaralamalı trafik kazalarının meydana gelmesinde %89,3'ünün sürücü kusurundan kaynaklı olduğu görülmektedir.
 
İstatistik sonuçlarında açıkça görüldüğü üzere Türkiye’ de meydana gelen trafik kazaları her geçen gün artmakta olup kazaların azımsanamayacak kısmı ölümlü/yaralamalı trafik kazalarıdır.
Karayolları Trafik Kanunu’ nun 91. Maddesi uyarınca; “İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur.”

Aksi durumda ilgili hüküm gereğince geçerli teminat tutarları üzerinden zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edilir.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası; motorlu bir aracın karayollarında işletilmesi sırasında, bir kimsenin zarara uğramasına neden olunması durumunda, o aracı işletenin üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu belli sınırlar içinde karşılamayı amaçlayan ve yasaca yapılması zorunlu kılınan sorumluluk sigortası türüdür.
 
Sigorta kapsamı, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları’ nın A-3 maddesinde açıkça belirtilmiştir. İlgili hükme göre; sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu Genel Şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dâhilinde karşılamakla yükümlüdür.
 
Sigortanın kapsamı üçüncü şahısların, sigortalının Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki sorumluluk riski kapsamında, sigortalıdan talep edebilecekleri tazminat talepleri ile sınırlıdır.
18.10.2018
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Adınız Soyadınız :
Mail Adresiniz :
Web Siteniz (varsa) :
Yorumunuz :

Faaliyetlerimizden ve Gelişmelerden Siz de Haberdar Olun!

Copyright © Yenici Hukuk Bürosu. Tüm Hakları Saklıdır.

hukuk,ceza hukuku,avukat,ceza,suç,spor hukuku,istanbul,ceza avukatı,istanbulda avukat