Sorunlarınızı, size sorun olmadan çözelim…

BLOG SAYFAMIZ

İFADE VE SORGU

İFADE VE SORGU
Ceza Muhakemesi Kanununun tanımlar başlıklı ikinci maddesinde ifade alma ve sorgu tanımlanmıştır. Kanunda ki tanıma göre ifade alma: Şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesini ifade eder. Sorgu ise Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesini ifade eder.
 
Emniyette ki ilk ifade yargılamanın devamı açısından çok büyük önem teşkil eder. İlk aşamada kişinin tutuklu ya da tutuksuz yargılanması açısından önemlidir. Kişi bu aşamada bir müdafinin yardımından yararlanabilir. Kendisi isteğine bağlı olarak kendi seçtiği bir müdafi ile veyahut müdafi seçecek durumda olmadığını beyan eder ise baro tarafından görevlendirilmiş bir avukattan yararlanabilir.
 
Alınan ifadenin ardından emniyet güçleri soruşturmayı yürüten savcı ile iletişime geçerler ve kişinin savcılığa sevki ve ya emniyetten salıverilmesi konusunda talimatları alırlar. Sevk gerçekleşir ise savcı ya dosya üzerinden ya da şüphelinin ifadesini almak sureti ile bir karar vererek Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderir. Savcının talebi; tutukla talebiyle, adli kontrol ile serbest bırakılması ya da serbest bırakılması olarak üç şekilde olabilir.
 
Sulh Ceza Hakimi tutuklama talebi ile kendisine gönderilmiş şüphelinin tekrardan beyanlarını dinler. Emniyette ki vermiş olduğu ifadenin doğru olup olmadığını, o ifadeyi kabul edip etmediğini, eklemek istediği bir şey olup olmadığını sorar. Ardından müdafi savunmasını yapar. Hakim dosyadaki delillere, ifadelere göre bir karar verir. Kararını gerekçeli olarak yazdırır. Bu karara şüpheli ve müdafi yedi gün içerisinde itiraz edebilir.
 
Çok kısa bir şekilde yukarıda ifade almadan ve sorgudan bahsettik. Devam yazılarda soruşturma aşamasını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. İfade ve sorgunun ne kadar önemli ve hayati olduğunu vurgulayarak bu aşamalarda kesinlikle bir ceza avukatından yardım almanızı öneririz.
8.11.2018
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Adınız Soyadınız :
Mail Adresiniz :
Web Siteniz (varsa) :
Yorumunuz :

Faaliyetlerimizden ve Gelişmelerden Siz de Haberdar Olun!

Copyright © Yenici Hukuk Bürosu. Tüm Hakları Saklıdır.

hukuk,ceza hukuku,avukat,ceza,suç,spor hukuku,istanbul,ceza avukatı,istanbulda avukat